Mª Dolors Oller – Charles de Foucauld, “El Germà Universal”, una vida fraterna en el cor del món

Conferencia por Mª Dolors Ollerel el 5 de abril, 2016 en Ronda Barcelona.

Charles de Foucauld, “El hermano universal”, una vida fraterna en el corazón del mundo. A cargo de Mª Dolors Oller

Doctora en Derecho, Profesora de Derecho Público en ESADE (URL). Profesora de Moral Social en el Instituto Superior de Ciencias Religiosas de Barcelona

Carlos de Foucauld, Nacido en Estrasburgo (Alsacia) en una familia de la aristocracia, quedó huérfano a la edad de seis años y fue confiado a super abuelo materno. En Francia el 1886, tiene una crisis espiritual, decide conocer mejor la religión católica y comienza a interesarse en ella. En 1889 visita Palestina y Nazaret y quiere vivir desde entonces como la Sagrada Familia lo había hecho. En 1890 entra a formar parte de la Orden de la Trapa en el monasterio de Notre Dame des Neiges; pero a los seis meses la búsqueda de un ideal más radical de la pobreza, el aacrificio y la penitencia, le llevó a marchar a otro monasterio más pobre y austero, también de la Trapa, en Akbes (Siria). Piensa en fundar una congregación religiosa nueva y pide la dispensa de sus votos. Escribe sus meditaciones, que serán el corazón de su espiritualidad, incluyendo la oración de abandono. En el 1901 regresa a Francia y es ordenado sacerdote en el seminario de Viveros (Departamento del Ardèche).

En tres ocasiones regresó a Francia, entre 1990 y 1913, para intentar la fundación de la Unión de los Hermanos y Hermanas del Sagrado Corazón, ahora como asociación de laicos dedicada a la evangelización de los pueblos. Foucauld no consiguió fundar la Congregación que deseaba; Cuando murió, la asociación laica que había contribuido a fundar, sólo tenía 49 miembros. Poco a poco, la difusión de sus escritos y la fama que alcanzó por su radicalidad evangélica, hizo que su figura y obra fueran la inspiración de otras congregaciones y comunidades, hasta 19 familias de laicos, sacerdotes, religiosos, que quieren imitar y seguir su espiritualidad.
El 1 de diciembre de 1916, a la edad de 58 años, muere por un disparo de fusil en medio de una escaramuza entre bereberes de Hoggar.


Conferència per Mª Dolors Oller a Ronda Barcelona el 5 d’ abril.

Charles de Foucauld, “El Germà Universal”, una vida fraterna en el cor del món. A càrrec de Mª Dolors Oller

Doctora en Dret, professora de Dret Públic a ESADE (URL). Professora de moral social a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona.

Charles de Foucauld, nascut a Estrasburg (Alsàcia) en una família de l’aristocràcia, va quedar orfe a l’edat de sis anys i fou confiat al seu avi matern. A França el 1886, té una crisi espiritual, decideix conèixer millor la religió catòlica i comença a interessar-s’hi. Al 1889 visita Palestina i Natzaret i vol viure des de llavors com la Sagrada Família ho havia fet. Al 1890 entra a formar part de l’Orde de la Trapa al monestir de Notre-Dame des Neiges, però als sis mesos la seva recerca d’un ideal més radical de la pobresa, el sacrifici i la penitència, el va portar a marxar a un altre monestir més pobre i auster, també de la Trapa, a Akbes (Síria). Pensa de fundar una congregació religiosa nova i demana la dispensa dels seus vots. Escriu les seves meditacions, que seran el cor de la seva espiritualitat, incloent la pregària d’abandó. En el 1901 torna a França i és ordenat sacerdot al seminari de Vivèrs (Departament de l’Ardecha).

En tres ocasions va tornar a França, entre 1990 i 1913, per intentar la fundació de la Unió dels Germans i Germanes del Sagrat Cor, ara com a associació de laics dedicada a l’evangelització dels pobles. Foucauld no aconseguí fundar la congregació que desitjava; quan morí, l’associació laica que havia contribuït a fundar només tenia 49 membres. De mica en mica, la difusió dels seus escrits i la fama que va assolir per la seva radicalitat evangèlica, va fer que la seva figura i obra fossin la inspiració d’altres congregacions i comunitats, fins a dinou famílies de laics, preveres, religiosos, que volen imitar i seguir la seva espiritualitat. L’1 de desembre de 1916, a l’edad de 58 any, mor per un tret de fusell enmig d’una escaramussa entre berebers de Hoggar.